Νέα / Ανακοινώσεις

  • Homepage
  • Άρθρα
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑΞΙΔΙΑ!

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ανακοίνωση με βάση τον Κανονισμό 8 (1) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με βάση τον Κανονισμό 8 (1) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 20) του 2022 (Κ.Δ.Π. 186/2022), εκδίδει τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:

1. Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές:
Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Μέσα Δημόσιας Μεταφοράς – Μ.Δ.Μ. (Λεωφορεία τακτικών επιβατών με κόμιστρο ανά επιβάτη, Λεωφορεία με Άδεια Ε, Λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για Υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), ταξί, καθώς και ιδιωτικά λεωφορεία, που κατέχουν άδεια οδικής χρήσης, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το αδειοδοτημένο της χωρητικότητας του κάθε οχήματος, δηλαδή ως το 100% της χωρητικότητας του οχήματος τηρουμένων των αναφερόμενων στις παραγράφους 3 και 4.

2. Ιδιωτικές Επιβατικές Μεταφορές:
Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.

3. Επιπρόσθετες οδηγίες για τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές με λεωφορείο:
3.1. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.
3.2. Τα λεωφορεία πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθαρισμός σε όλα τα λεωφορεία πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως χερούλια, χειρολαβές, μεταλλικές επιφάνειες, ζώνες ασφαλείας, ράγες κλπ, με χρήση απολυμαντικών και υλικών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας.

4. Χρήση Προστατευτικής Μάσκας:
Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και πρόσωπα ηλικίας 12 χρονών και άνω που επιβαίνουν σε όλα τα Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, καθώς και σε όλα τα μέσα δημόσιων μεταφορών (ταξί, τουριστικά λεωφορεία, υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλες τις επαρχίες.

5. Τα πιο πάνω μέτρα εφαρμόζονται από την δημοσίευση τους στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

http://www.mcw.gov.cy/mtcw/mtcw.nsf/All/72B48BF7A356919AC225884500101A2A?OpenDocument&fbclid=IwAR1HEN8bzMH6u-XPDdqbEPscYH4BlcwFkjVVckWi_kfqyg5W6lNb3-qQ_wE

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑΞΙΔΙΑ!

👉 Η χρήση προστατευτικής μασκας προσώπου στα λεωφορεία για άτομα άνω των 12 χρόνων παραμένει υποχρεωτική για την καλύτερη προφύλαξη του εαυτού σας, των συνεπιβατών σας και των οδηγών μας.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτικη και για τους επιβάτες και για και τους οδηγούς λεωφορείων

Υπενθυμίζεται πως η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος και σε περίπτωση ελέγχου από την Αστυνομία το πρόστιμο παραβίασης των €300 θα βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση / υποστατικό.


👉 Διατηρείτε πάντα ασφαλή απόσταση από άλλους επιβατες στη στάση του λεωφορείου.

👉 Χρησιμοποιείτε το αντιβακτηριδιακό τζελ, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα λεωφορεία μας, για να καθαρίσετε τα χέρια σας κατά την επιβίβαση σας στο λεωφορείο.

👉 Διατηρείτε πάντα ασφαλή απόσταση μεταξύ εσάς, του οδηγού και των συνεπιβατών σας κατά την επιβίβαση σας στο λεωφορείο, καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού σας και κατά την έξοδο σας από το λεωφορείο.

👉 Χρησιμοποιήστε μία μόνο γραμμή θέσεων ανά άτομο, όταν αυτό είναι δυνατόν.

👉 Αποφεύγετε επαφή (συνομιλίες και αγγίγματα) με τους συνεπιβάτες σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.

👉 Αποφεύγετε να αγγίζετε το στόμα, την μύτη και το πρόσωπο σας.

👉 Σε περίπτωση που φταρνιστείτε ή βήξετε καλύψετε το στόμα και την μύτη σας με χαρτομάντηλο, ή με το μανίκι σας στο ύψος του αγκώνα. Αν χρησιμοποιήστε χαρτομάντηλο, φυλάξετε το και πετάξετε το στα σκουπίδια οταν κατεβείτε από το λεωφορείο.

👉 Για την ασφάλεια όλων, μην πετάτε σκουπίδια στο λεωφορείο. Πετάξτε τα σκουπίδια σας οταν κατεβείτε από το λεωφορείο.

👉 Όταν κατεβείτε από το λεωφορείο, πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα, ή χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακό τζελ. Αφαιρέστε την μάσκα προσώπου και πετάξτε την ή αποθηκεύστε την προσεκτικά για να αποφύγετε διασταυρούμενη μόλυνση.

elGreek